| Tips Menjaga kulit kering,Kusam & Sensitif. Say NO pada JERAGAT.
produk tanpa bahan kimia merbahaya dan beracun
purebysafiyyahosman, pbyso, face oil malaysia, homemade produk, homemade produk malaysia,
16230
single,single-post,postid-16230,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,vertical_menu_enabled,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Tips Menjaga kulit kering,Kusam & Sensitif. Say NO pada JERAGAT.

18 Jul Tips Menjaga kulit kering,Kusam & Sensitif. Say NO pada JERAGAT.

Hye Assalamualaikum.

13707570_1114536778626194_90208805822840411_n

Ramai yang tak tahu cara nak jaga kulit sendiri. Terlalu ramai yang nak instant result dengan cara malas. Tiap jenis kulit ada cara cuci muka/jaga yang berlainan. So kali ni entry kita kan ajar cara jaga kulit yang betul untuk orang kulit kering.

Mencuci muka dapat mengembalikan kesegaran kulit. Lebih-lebih lagi selepas anda beriadah, balik dari kerja dan melakukan aktiviti yang mendedahkan anda kepada persekitaran yang kurang bersih. Tapi tak cukup dengan cuci muka saja untuk jaga kulit.

Kena ingat, cuci jangan sampai berlebihan. Tak bagus untuk kulit kita juga. Cuci muka juga dapat menghilangkan jerawat dan mencegah penumbuhan jerawat. Jangan terkejut, orang kulit kering pun boleh naik jerawat pasir juga kalau salah cuci muka.

02Setiap orang termasuk lelaki kena konsisten pastikan kulit sentiasa dicuci, disapu toner, disapu pelembap & seminggu sekali wajib pakai face mask. Tanpa 3+1 step ni, anda masih belum betul-betul jaga muka anda tau! Nak cantik tak boleh malas. itu key utama dia.

Tapi tidak semua tahu langkah penggunaannya yang betul, maksud saya cara cuci muka dengan betul, penggunaan toner dan moisturizer yang betul & face mask yang betul.

ok jom. saya ajar cara cuci muka untuk orang kulit kering dulu ok.

1. Cuci Tangan – ini step yang basic sekali. Pastikan tiada kotoran yang tertinggal di tangan anda melainkan anda mahu kuman dan bakteria pada tangan anda hinggap di muka anda. Takutnyaaa.

2. Buang Kotoran/ Make Up Pada Muka – Buang kotoran dan kesan make up di muka anda dengan menggunakan makeup removal jenis minyak (sebaiknya) dan bilas dengan susu segar (untuk orang kulit kering sahaja). Susu adalah agent semulajadi yang dapat menanggalkan minyak yang block pori-pori kita.

 

1124

3. Cuci Muka Menggunakan Pencuci Muka – Basahkan muka sedikit. Kemudian guna pencuci muka yang bersesuaian dengan jenis kulit anda,Boleh gunakan Sens.Dr-y atau Face wash PbySO. Elakkan spencuci muka yang ada sifat menghakis kulit atau mencerahkan kulit secara instant.

Ratakan pencuci muka ke suluruh muka. Urut keseluruhan muka. Urut perlahan-lahan dan jangan menekan kulit keterlaluan atau menggunakan hujung kuku. Cuci muka selama maxsimum 1minit sahaja. Jangan lebih dari 1minit.

5. Bilas Muka – Bilas muka dengan air bersih. Keringkan muka dengan tuala muka. Jangan kesat/seret tuala pada muka, cukup sekadar dap-dap tuala keseluruhan muka.

 

146. Toner – Sapu mist toner pada muka untuk mengecilkan liang pori dan menegangkan kulit. Mist Toner PbySO juga berfungsi untuk melegakan luka-luka kecil yang ada pada kulit kering +sensitif. Step ni wajib ada dalam rutin seharian kita.

18

 

7.  Pelembap Muka – Gunakan pelembab jenis minyak pada muka untuk mengembalikan kelembapan kulit muka anda sebab penggunaan pencuci muka boleh menghilangkan kelembapan pada kulit anda. Face Oil PbySO tidak bertoksik dan tidak berminyak. step ini juga wajib.

 

 

 

268. Face Mask & Scrub – Pakai face mask seminggu 1x minimum atau 2x maksimum. Ini untuk menggelakkan kulit muka kita menjadi tempat pengumpulan blackhead dan whitehead. Orang yang kulit kering, boleh guna face mask sebagai face scrub juga. Face mask & scrub PbySO, merupakan face mask paling lembut dan selamat pada kulit.

 

 

KULIT KITA, TANGGUNGJAWAB KITA.

Feel free to share entry ini pada orang yang mempunyai masalah kulit kering yang kusam dan sensitif. Think Natural Think US,Purebysafiyyahosman.

thepurebysafiyyahosman
bysafiyyah@gmail.com
No Comments

Post A Comment